Η Ευγνωμοσύνη, Ένα Κλειδί Για Ευτυχία

«Ξυπνώ το πρωί και αισθάνομαι ακόμα κουρασμένη. Γιατί να μην μπορώ να κοιμηθώ λίγες ωρίτσες ακόμα; Με δυσκολία σέρνω το σώμα μου στο μπάνιο κι έπειτα στην κουζίνα για να φτιάξω καφέ. Διαπιστώνω πως έχει τελειώσει η ζάχαρη, ε βέβαια, πότε να προλάβω να πάω στο σούπερ μάρκετ τόσες ώρες που δουλεύω. Κι ο καφές χωρίς ζάχαρη είναι χάλια, δεν πίνεται με τίποτα. Τέλος πάντων, το προσπερνώ γιατί η καφείνη μου είναι απολύτως απαραίτητη για να ξυπνήσω. Ντύνομαι, βάφομαι, χτενίζομαι κι είμαι έτοιμη να φύγω. Άλλη μια κουραστική μέρα ξεκινά. Ποιός ξέρει τι ώρα θα γυρίσω σπίτι. Αλλά και να γυρίσω νωρίς, δεν προβλέπω κάτι συγκλονιστικό να εκτυλίσσεται απόψε. Όλοι είναι εξίσου πολυάσχολοι και μάλλον θα τη βγάλω στον καναπέ με ταινία….Στο δρόμο για τη δουλειά έχει περισσότερη κίνηση απ’ότι συνήθως. Πόσες ώρες χάνουμε στο δρόμο εμείς οι άνθρωποι της πόλης. Πόσο χρόνο σπαταλάμε σε πράγματα που πρέπει αλλά δε θέλουμε να κάνουμε. Έτσι είναι η ζωή; Διεκπεραίωση καθηκόντων; Από φιλοσοφική διάθεση σκίζω. Ώρα να κορνάρω στον μπροστινό μου όμως γιατί κοιμάται όρθιος.»

 

«Ξυπνώ το πρωί και η κούραση της προηγούμενης μέρας φαίνεται να μη μ’έχει εγκαταλείψει ακόμα. Καλά τα κατάφερε όμως το σώμα μου μετά από την έντονη εβδομάδα που είχα. Υπόσχομαι πως σύντομα θα του αφιερώσω την ξεκούραση που αξίζει.  Σηκώνομαι απ’το κρεβάτι και πάω στο μπάνιο. Νιώθω το δροσερό νερό στο πρόσωπο μου να με καλημερίζει. Στην κουζίνα, η μυρωδιά του καφέ που ετοιμάζεται με αναζωογονεί προκαταβολικά. Ανυπομονώ για την πρώτη μου γουλιά. Δεν πήρα ζάχαρη εχτές αλλά τι να γίνει! Καμμιά αλλαγή που και που χρειάζεται. Ντύνομαι, βάφομαι, χτενίζομαι κι ετοιμάζομαι να φύγω. Άλλη μια καινούρια μέρα, γεμάτη δυνατότητες για τα πάντα, ξεκινά. Μάλλον θα γυρίσω αργά σπίτι πάλι . Σκοπεύω να χαλαρώσω στον καναπέ μου με ταινία…τέλεια.Μια ήσυχη νύχτα είναι ότι πρέπει για να ξεκουραστώ…στο δρόμο για τη δουλειά έχει περισσότερη κίνηση απ’ότι συνήθως. Κοιτάω έξω τον γαλάζιο ουρανό και τον απαλό πρωινό ήλιο. Αισθάνομαι μέσα από το τζάμι τις αχτίδες του να με ζεσταίνουν. Πόσο χρόνο σπαταλάμε μη συνειδητοποιώντας πόσα απλά πράγματα μπορούμε να απολαύσουμε εμείς οι άνθρωποι. Είμαι ευγνώμων για αυτό το πρωινό και για τη μέρα που έρχεται. Μέσα από κάθε εμπειρία, ζώ και μαθαίνω. Τίποτα δεν πάει χαμένο.Ώχ! Ώρα να φύγω γιατί το αυτοκίνητο πίσω μου κορνάρει».

 

 

 

«Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ζήσεις τη ζωή σου: Ο ένας είναι πιστεύοντας ότι τίποτα δεν είναι θαύμα κι ο άλλος πιστεύοντας ότι τα πάντα είναι ένα θαύμα.»

Albert Einstein

Πόσο συχνά λές ευχαριστώ; Τις περισσότερες φορές μας είναι πιο εύκολο να παραπονεθούμε για  όλα αυτά τα οποία δε μας αρέσουν, μας ενοχλούν, μας ταλαιπωρούν. Καμμιά φορά παρεξηγούμε τι σημαίνει ευγνωμοσύνη και νομίζουμε ότι εμφανίζεται μόνο όταν κάποιος κάνει κάτι πραγματικά μεγάλο για εμάς. Όμως, η ευγνωμοσύνη είναι μια εμπειρία που μπορούμε να νιώσουμε σε κάθε μικρή γωνιά της καθημερινότητας μας για πράγματα απλά. Ευγνωμοσύνη σημαίνει να αισθάνεσαι μέσα σου ένα ευχαριστώ, το να παρατηρείς και ν’αναγνωρίζεις τις απλές απολαύσεις, κι ότι σου δίνεται. Η  ευγνωμοσύνη, όταν βιώνεται με γνησιότητα, είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να προσφέρει γαλήνη, χαρά και βαθύ συναίσθημα εκπλήρωσης στον άνθρωπο που τη βιώνει.

Η μελέτη της ευγνωμοσύνης στην ψυχολογία άρχισε μόνο τη δεκαετία του 2000, διότι μέχρι τότε η ψυχολογία ήταν παραδοσιακά επικεντρωμένη στο να καταλάβει τα δυσάρεστα παρά τα ευχάριστα συναισθήματα, την ψυχοπαθολογία παρά την έμφυτη δυνατότητα του ανθρώπου για ευτυχία. Πλέον, πληθώρα ερευνών έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες βιώνουν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας είναι πιο ευτυχισμένοι , λιγότερο στρεσαρισμένοι, έχουν  μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερες σχέσεις. Η  ευγνωμοσύνη μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες της ζωής, να δώσουμε διαφορετική ερμηνεία στις εμπειρίες μας, να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι μέσα από αυτές. Επιπλέον, οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη, δεν υιοθετούν αρνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων (π.χ  αλκοόλ) , δεν αποφεύγουν ν’αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, δεν αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν κατηγορούν τους εαυτούς τους.

Φαίνεται εν ολίγοις, ότι η ευγνωμοσύνη πάιζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική ευημερία του ανθρώπου και στο πόσο ευτυχισμένος αισθάνεται.  Τα καλά νέα είναι πως η ευγνωμοσύνη είναι συναίσθημα που καλλιεργείται. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις να φέρεις περισσότερη ευγνωμοσύνη στη ζωή σου:

1) Άρχισε απλά, το πρωί, καθώς πίνεις τον καφέ σου. Σκέψου τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Εάν δε σου έρχεται κάτι , άρχισε με το να νιώθεις ευγνωμοσύνη για τη ζεστασιά της κούπας του καφέ που κρατάς, το άρωμα του καφέ, την πρώτη γουλιά του καφέ, την αρχή μιας νέας μέρας γεμάτης δυνατότητες, την ησυχία πριν αρχίσει η μέρα.

2) Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Το πρωί αφού ξυπνήσεις ή το βράδυ πριν κοιμηθείς, γράψε από τρία ως δέκα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη μέρα που έρχεται ή για τη μέρα η οποία τέλειωσε. Σκέψου τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν το κάθε πράγμα για το οποίο γράφεις. Σκέψου πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς αυτό. Τέλος, επικεντρώσου στους ανθρώπους στους οποίους είσαι ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη απορρέει πιο δυνατή όταν σκεφτόμαστε ανθρώπους σε σχέση με πράγματα.

3) Τα πράγματα δε θα είναι πάντα όπως τα θές. Όμως η ευγνωμοσύνη δεν μπορεί να φυλάσσεται μόνο για τις στιγμές δίχως δυσκολίες. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, χρησιμοποίησε τη δύναμη της ευγνωμοσύνης για να απελευθερώσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα. Αναλογίσου: Τι μπορώ να μάθω από αυτό που συμβαίνει; Πώς μπορώ να ωφεληθώ από αυτό; Υπάρχει κάτι στην κατάσταση για το οποίο μπορώ να νιώσω ευγνώμων;

4) Γράψε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιον ο οποίος έχει ασκήσει θετική επιρροή στη ζωή σου και τον οποίο δεν έχεις ευχαριστήσει όπως θα ήθελες. Θα μπορούσε να είναι ένας δάσκαλος από το παρελθόν, ένας φίλος, ο παππούς ή γιαγιά σου ή οποιοσδήποτε άλλος. Προσπάθησε ν’αναφέρεις συγκεκριμένα γεγονότα και λόγους για τους οποίους νιώθεις αυτή την ευγνωμοσύνη.

5) Κάνε έναν περίπατο ευγνωμοσύνης. Περπατώντας, παρατήρησε πόσα θετικά πράγματα μπορείς να βρείς: τον γαλανό ουρανό, τα αρώματα των λουλουδιών, τη μυρωδιά του ψωμιού από το φούρνο, τη ζεστασιά του ήλιου…

«Περπάτα σα να φιλάς τη Γή με τα πόδια σου.”

― Thich Nhat Hanh, Peace Is Every Step: The Path of Mindfulness in Everyday Life

 

Από: Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon

Διάβασε επίσης:

Πως Να Φέρεις Περισσότερη Αγάπη στη Ζωή σου

Μπορείς Να Κάνεις τη Διαφορά;

40 Πράγματα ν’ Αγαπήσεις στη Ζωή Που είναι Δωρεάν

Ανακάλυψε την Ευτυχία Μέσα Σου

Κατάθλιψη:Πώς να βελτιώσεις τη διάθεση σου

Check Also

Νευροεπιστήμονας Aποκαλύπτει 4 Συνήθειες Που Θα Σας Κάνουν Πιο Ευτυχισμένους

Νευροεπιστήμονας Aποκαλύπτει 4 Συνήθειες Που Θα Σας Κάνουν Πιο Ευτυχισμένους

Ο Alex Korb, νευροεπιστήμονας-ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες (UCLA) έχει μερικές προτάσεις ...