Αντιμετωπίζοντας την Θλίψη των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα πάντα προβάλλονται ως μια περίοδος συνυφασμένη με συναισθήματα όπως η χαρά και ο ενθουσιασμός. Από παιδιά μαθαίνουμε να περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα τα Χριστούγεννα όπως δώρα, γιορτινό κλίμα , χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, διασκέδαση. Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές όμως, τα συναισθήματα θλίψης την περίοδο των Χριστουγέννων φαίνεται να εντείνονται αντί να μειώνονται.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι:

Α) Οικογενειακά προβλήματα και διαμάχες. Τα Χριστούγεννα οι οικογενειακές εντάσεις γίνονται πιο αισθητές: πολλοί από εμάς θέλουν να βρεθούν με όλη την οικογένεια αλλά συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ενώ άλλοι το βρίσκουν δύσκολο να συνυπάρξουν με συγγενείς από τους οποίους έχουν αποξενωθεί ή εχουν τεταμένες σχέσεις.

Β) Οικονομικές δυσκολίες. Τ α Χριστούγεννα τα έξοδα αυξάνονται και ειδικά στις μέρες μας με την οικονομική κρίση είναι πιθανό ότι πολλές οικογένειες μπορεί να μην διαθέτουν τα χρήματα για αγορά δώρων ή για να γιορτάσουν με τον τρόπο που θα ήθελαν. Πέρα από αυτό τα έξοδα για φαγητό και ποτό είναι περισσότερα απ’ότι συνήθως και πολλοί μπορεί να χρειαστεί να χρεωθούν προκειμένου να ξοδέψουν τα χρήματα που απαιτούνται.

Γ) Απουσία αγαπημένων προσώπων. Τ α Χριστούγεννα επανέρχεται πιο έντονα στην επιφάνεια η απουσία αγαπημένων προσώπων είτε λόγω πένθους, χωρισμών ή άλλων καταστάσεων. Έτσι μπορεί να βιωθούν συναισθήματα μοναξιάς ή απογοήτευσης.

Όπως και να έχει, ο βασικότερος λόγος για την Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι η μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Από μικρή ηλικία, αρχίζουμε να δημιουργούμε προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Έχουμε στο μυαλό μας εικόνες με την τέλεια γιορτινή ατμόσφαιρα με την οικογένεια και τους φίλους, τα πάρτυ, τα πλούσια γεύματα και τα δώρα. Στην ουσία όμως, οι εικόνες αυτές δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα μπορεί να μην είναι τόσο αψεγάδιαστη όσο νομίζουμε ότι θα έπρεπε να είναι αλλά εάν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι τόσο ικανοποιητικό και συγκρινόμαστε με εικόνες τελειότητας, τότε η απογοήτευση και η θλίψη μας θα μεγαλώνει.

Για ν’αντιμετωπίσετε την θλίψη των Χριστουγέννων,

Α) Προσπαθήστε να αποβάλλετε το στερεότυπο της τελειότητας των Χριστουγέννων και ξεχάστε «πως θα έπερεπε να είναι». Επικεντρωθείτε στο παρόν και προσπαθήστε ν’απολαύσετε τις στιγμές.

Β) Αποφύγετε να δίνετε προσοχή σε αυτό που δεν έχετε στη ζωή και σκεφτείτε όλα αυτά που υπάρχουν ήδη στη ζωή σας και για τα οποία μπορείτε να νιώσετε ευγνωμοσύνη.

Γ) Θέστε όρια στα χρήματα που μπορείτε να ξοδέψετε αυτά τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να προλάβετε επιπρόσθετο άγχος και οικονομική απογοήτευση όταν οι γιορτές τελειώσουν.

Δ) προσπαθήστε να βιώσετε το πνέυμα των Χριστουγέννων προσφέροντας εθελοντικά(όχι απαραίτητα μέσω χρημάτων) σε ανθρώπους ή οργανισμούς που χρειάζονται τη βοήθεια σας.

Ε) Εάν έχετε χάσει κάποιον και αυτά είναι τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς αυτούς,αφήστε τον εαυτό σας να πενθήσει φυσιολογικά και να βιώσει τα συναισθήματα. Οι γιορτές δεν θα είναι οι ίδιες όπως πέρυσι, κι αυτό είναι κάτι που αρχικά ίσως είναι δύσκολο να αποδεχτείτε.  Δοκιμάστε να αρχίσετε καινούριες συνήθειες και δραστηριότητες για να αναπτερώσετε το ηθικό σας.

Ζ) Εάν η θλίψη σας είναι εξαιρετικά έντονη, εάν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που πριν θεωρούσατε ευχάριστες, εάν  έχει επηρεαστεί ο ύπνος και η όρεξη σας και εάν γενικά θεωρείτε ότι η διάθεση σας σας αποτρέπει από το να λειτουργήσετε φυσιολογικά στην καθημερινότητα σας, τότε θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική.

Διάβασε επίσης:

7 Σκέψεις Για Τις Δυσκολίες Και Τα Εμπόδια Στη Ζωή

Η Δυσθυμία, Μια Ήπια Αλλά Επίμονη Κατάθλιψη

Κατάθλιψη:Πώς να βελτιώσεις τη διάθεση σου

Ανακάλυψε την Ευτυχία Μέσα Σου

Check Also

Κατανοώντας τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους: πώς μπορεί να μας επηρεάσει το παρελθόν

Κατανοώντας Τις Σχέσεις Μας: Πώς Μπορεί Να Μας Επηρεάσει Το Παρελθόν

Το παρελθόν μας – όλα εκείνα τα πράγματα που κουβαλάμε από αυτό -επαναλαμβάνεται μέσα από ...