Το Στίγμα της Ψυχοθεραπείας

Στην ελληνική έκδοση του « free dictionary» στο διαδίκτυο, η ψυχοθεραπεία ορίζεται ως «η θεραπεία ενός ψυχικά άρρωστου ατόμου». Στην αγγλική έκδοση του ίδιου λεξικού αναφέρεται ένας πιο λεπτομερής ορισμός ο οποίος μεταφράζεται ως εξής: «η θεραπεία νοητικών και συναισθηματικών διαταραχών μέσω της χρήσης ψυχολογικών τεχνικών οι οποίες είναι ειδικά σχεδιαμένες να ενθαρύνουν την συζήτηση των συγκρούσεων και την κατανόηση προβλημάτων με σκοπό να προσφέρουν ανακούφιση από συμπτώματα και αλλαγές στη συμπεριφορά οι οποίες οδηγούν σε βελτιωμένη κοινωνική λειτουργικότητα και προσωπική ανάπτυξη» .

Ομολογουμένως,ο δεύτερος ορισμός εξηγεί καλύτερα τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας και στρέφει το επίκεντρο της προσοχής μας στους στόχους και τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται καθώς και το αποτέλεσμα που μπορεί να επιφέρει. Ο πρώτος είναι αποσπασματικός και κάπως ανακριβής, μιας και η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο στον «ψυχικά άρρωστο» με την έννοια του ανθρώπου που πάσχει από μια σοβαρή ψυχική διαταραχή αλλά και σε ανθρώπους που περνούν κρίσεις ή θέλουν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος που ο κόσμος και η Ελληνική κοινωνία ειδικότερα, αντιμετωπίζει την ψυχοθεραπεία έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να βοηθηθούν όχι τόσο επειδή τα ψυχολογικά προβλήματα είναι πιο έντονα, αλλά επειδή έχει αρχίσει να καταρρίπτεται η νοοτροπία που υπαγορεύει ότι η «ψυχοθεραπεία είναι για τους τρελούς». Βέβαια, η πεποίθηση αυτή δεν έχει εξαλειφθεί τελείως. Κάποιες φορές, όταν με ρωτούν τι επάγγελμα κάνω και απαντώ «ψυχολόγος», η πρώτη αντίδραση είναι : « Ψυχολόγος; Είσαι απαραίτητη, υπάρχουν πολλοί τρελοί τριγύρω». Η δήλωση αυτή, ακόμα κι αν γίνεται χάριν αστεισμού, κουβαλάει ένα αρνητικό στερεότυπο για την ψυχοθεραπεία αλλά και για την ίδια τη φύση της ψυχικής ασθένειας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όσον αφορά στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική,   οι άνθρωποι που ζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού δεν υποφέρουν πάντα από κάποια σοβαρή ψυχική διαταραχή. Ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που ζητούν ψυχοθεραπευτική βοήθεια  περνούν μια δύσκολη φάση στη ζωή τους και αισθάνονται ότι χρειάζονται βοήθεια προκειμένου να την αντιμετωπίσουν. Ίσως επίσης να είναι άνθρωποι που άφησαν τα προβλήματα τους να συσσωρεύονται χωρίς να κάνουν κάτι και έχουν φτάσει τα «όρια τους». Υπάρχουν αναρίθμητα τέτοια παραδείγματα κρίσεων που μπορεί να υποκινήσουν μια εσωτερική αναταραχή σε κάποιο άτομο : για παράδειγμα ένα διαζύγιο, πένθος, οικονομικά προβλήματα, δύσκολες ενδο-οικογενειακές σχέσεις, επαγγελματικές προκλήσεις, μια οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή. Ο εσωτερικός μας κόσμος όπως ακριβώς και το σώμα μας, αντιδρά σε αυτά που μας συμβαίνουν και εμφανίζει διάφορα συμπτώματα.
Ένα ψυχικό ζήτημα όμως συχνά κουβαλάει περισσότερους αρνητικούς συσχετισμούς από ένα σωματικό σύμπτωμα ή ένας σωματικός πόνος. Ένα ψυχικό ζήτημα, συχνά πιστεύουμε ότι πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας. Εάν δεν μπορούμε να το λύσουμε, μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά δυνατοί ή ικανοί να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Όταν πονάει το σώμα μας, πάμε στο γιατρό αλλά όταν πονάμε ή είμαστε ευάλωτοι εσωτερικά, συχνά κατηγορούμε τον εαυτό μας γι’αυτό.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ψυχοθεραπεία, δεν είναι για ανθρώπους που είναι «τρελοί» , «αδύναμοι» ή που έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα όποια συμπτώματα μας απασχολούν και να βελτιώσει αισθητά τη ζωή μας. Είναι μια διαδικασία που συνεπάγεται τη δέσμευση ότι είμαστε οι συν-θεραπευτές του εαυτού μας και την τόλμη να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας. Είναι επίσης ένα μονοπάτι αυτο-ανακάλυψης και προσωπικής ανάπτυξης. Γι’αυτό και η απόφαση να προχωρήσει κανείς σε ψυχοθεραπεία, είναι μια απόφαση δύναμης που υποδηλώνει ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και είμαστε κινητοποιημένοι για να την βελτιώσουμε.

Check Also

Κατανοώντας τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους: πώς μπορεί να μας επηρεάσει το παρελθόν

Κατανοώντας Τις Σχέσεις Μας: Πώς Μπορεί Να Μας Επηρεάσει Το Παρελθόν

Το παρελθόν μας – όλα εκείνα τα πράγματα που κουβαλάμε από αυτό -επαναλαμβάνεται μέσα από ...